Calgary este creat cu rigla pe planseta . Strazi drepte, egale, perpendiculare unele pe altele, ale caror traiectorii sunt intrerupte doar de meandrele raurile Bow si Elbow . Si de verdele parcurilor . Fish Creek, Glenmore, Heritage, Bowmont, Nose Hill, Willow, toate acestea aduna frumusetile naturii asa cum au fost ele din totdeauna, neatinse, doar adaptate si integrate vietii orasului . Merita o intreaga discutie despre parcurile din Calgary . Senzatia cea mai puternica este atunci cand intri intr-unul din ele . E ca si cand se inchide o usa in urma ta si patrunzi intr-o alta lume . Dispar agitatia si zgomotul orasului si te invaluie linistea si armonia naturii . De fapt, primaria nu a trebuit sa construiasca parcuri, lucrul acesta nu a fost in platforma electorala a niciunui candidat . Parcurile au fost acolo mereu, cu paduri, cu lacuri, cu rauri, cu poteci, cu animale – caprioare, iepuri, chiar si coioti – cu tot ceea ce poti gasi de obicei undeva departe, in paza Stancosilor Canadieni .

Calgary este un oras modern . Un Dallas al Nordului . Centru al industriei petroliere canadiene si gazda a celebrului Stampede (“The greatest outdoor show on earth”), uimitorul festival al mostenirii si valorilor Western . Pe scurt, esenta orasului si a regiunii Alberta este concentrata in doua cuvinte : petrol si vite . Nu stiu ce gust are petrolul, dar carnea de vita, va jur cu mana pe inima, este exceptionala .

 

 

Arhitectura strazilor este simpla, inspirata din cea americana . Pentru ca s-a dovedit ca cifrele se tin minte mai usor decat numele, strazile au fost puse pe abscisa si pe ordonata numerelor naturale . Pe abscisa, de la est la vest sunt Avenues, pe ordonata de la sud la nord, Street-urile . Iar in originea O, char la kilometrul zero al orasului se intalnesc Centre Avenue si Centre Street . Iar din acel punct pleaca crescator in sus si in jos, in stanga si in dreapta, Street-urile si Avenue-urile . 1st Street. 2nd Street, 1st Avenue, 2nd Avenue, 3rd Avenue si asa mai departe . Si mai primesc si un sufix, calculat in functie de zona in care se afla : NE, SE, SW sau NW . Si uite asa intr-un mod foarte ingenios, avand in minte caroiajul strazilor putem gasi foarte repede restaurantul care se afla la intersectia lui 5th Ave NE cu 3rd St NE sau ne putem da o intalnire romanica cu femeia iubita in Olympic Plaza marginita de 7th Ave SE si 1st St SE . Oricum nu te poti rataci nicicum in Downtown pentru ca iti fixezi imediat repere solide in zgarie norii de aici . The Bow este cel mai inalt, 236 de metri, iar prin extensie, poate fi considerata si cea mai inalta cladire din lume adunand cei 1048 de metri la care este situat Calgary-ul . In total 1084, mai mult decat Burj Khalifa ce are doar 828 . Am vazut comparatia asta in Muzeul Stiintei si canadienii tin foarte mult la ea .

In jurul centrului, ce se vede superb noaptea de pe colinele din jur, locuri prin care umbla mai ales indragostitii, au crescut si s-au dezvoltat cartierele rezidentiale . Casele sunt cochete, au mici gradini cu iarba si flori si sunt inconjurate de parcuri si de liniste . Foarte multa liniste . Pentru ca sunt departe de marile artere de circulatie si de zonele comerciale . Doar cate o scoala mai strica, atunci cand nu e vacanta, monotonia si pacea locuitorilor calgarieni .  

Industriile poluante nu exista, nu am vazut nici un cos de termocentrala, rafinarie sau combinat, toate sunt mult in afara orasului si lucrul acesta, si multe altele, fac din Calgary, Alberta, un loc in care iti doresti sa petreci cel putin o vacanta .