Lui Valentin…

            Ce copil nu a fost fascinat de jucăriile pe patru roți!? Mai bine zis, ce băiat nu a fost cucerit de mașinuțele de plastic sau de tablă, cu baterii sau fără, împinse de la spate sau telecomandate. „Vrrrrrrr”, făcea motorul imaginar al mașinii, „ti-tiii”, făcea claxonul, „bum-bum” se loveau și se răsturnau pe covor atunci când erau lansate una spre cealaltă. Dormeam cu mașinuțele sub pernă și visam că, atunci când voi fi mare, pe lângă milițian și pompier, voi ajunge și șofer.

            Mergeam spre grădiniță cu câte un mic „vehicul” în mână, iar pe drum privirile mele nu se dezlipeau de mașinile adevărate ce umpleau timid străzile Ploieștiului. Timid, pentru că în ultimele decenii ale secolului al XX-lea, mașinile erau precum sunt fabricile acum, adică foarte rare. Nu știam încă să citesc, dar tatăl meu îmi spunea numele mașinilor, Dacia, Renault, Peugeot, Volga sau Ford și eu le asociam rapid cu forma, culoarea și toate accesoriile care le individualizau, astfel încât cu proxima ocazie le pronunțam numele spre uimirea celor din jur. Mă descurcam binișor, iar, dacă s-ar fi făcut un campionat de recunoscut mașinile, aș fi ieșit campion național la categoria mea de vârstă. Taică-meu se mândrea cu ceea ce mă învățase și profita de fiecare ocazie să mă pună la încercare în fața prietenilor lui. Aceștia erau încântați la început, dar încercau imediat să mă încurce arătându-mi o mașină pe care credeau că nu o știu. Aiurea: și Fiatul, și Opelul făceau parte din bagajul meu automobilistic. Știam și variantele mărcilor care circulau prin Ploiești: Renault Gordini, Renault 10, Ford Taunus, Opel Rekord etc.

            În primii ani de școală am început să citesc singur numele strălucitoare de pe caroseria autovehiculelor. La Dacia și Volga nu era nicio problemă, dar mă mai încurcam la Renault și Peugeot, pentru că într-un fel scria și-n altul se citea. Ceva vreme am fost derutat, dar orele de franceză de la școală mi-au alungat imediat orice nedumerire.

(Fragment din volumul “AUTOMOBILE, DULCEŢURI şi alte povestiri despre Ploieşti”)

*poza de aici: https://www.deviantart.com/cmdpirxii/art/Opel-Rekord-Sprint-172632848