Drumurile serpuitoare, ascunse in munti, ale Bulgariei se transforma brusc, la granita, in panglici galbui, aruncate pe dealurile calcaroase ale Greciei . Peisajul se schimba fara sa-ti dai seama, temperatura creste si ea cu cateva grade, iar soarele te priveste din toate unghiurile posibile, fara sa te poti ascunde de el . Alfabetul chirilic ne paraseste, fara regrete din partea noastra, si este inlocuit cu litere de care ne amintim vag din lectiile de matematica, fizica si chimie din liceu . Coeficientul de frecare, frecventa, pi, suma, randamentul sunt lucruri din trecutul nostru indepartat care ne ajuta acum sa citim nume de orase, strazi sau de restaurante . Gonim pe autostrazile ce se termina brusc, cu indicatoare ocolitoare si cu utilaje impietrite, ca niste vestigii arheologice, cautand racoarea si parfumul sarat al marii . Marea se lasa asteptata, ca o iubita intarziata si ne trimite in intampinare verdele padurilor de pini si fosnetul subtire al livezilor de maslini . Ne lungim gaturile, gata sa ne scoaptem capetele prin capota masinii, si reusim sa vedem, ca o parere, cateva reflexii albastre ale Marii Egee . E acolo, din totdeauna, si ne asteapta, infratita cu soarele Elladei .

Orasele, satele, asezarile Greciei se succed rapid, si parca sunt cocotate din ce mai sus, iar casele sunt construite acolo unde oamenii cred ei ca sunt mai aproape de idolii lor pereni : Zeus, Hera, Hermes, Afrodita, Apollo sau Artemis . De fapt intreaga lor tara este o continua ofranda adusa celor care au facut din pamantul sterp si neprielnic o oaza de viata, turism si veselie .

Volos

 

Grecii sunt frumosi . Ei, nu ele . Barbatii grecii au trupuri de zei, de zei coborati pe Pamant, pregatiti sa ameteasca mintile turistelor . Inalti, sportivi, atletici, sau mai scunzi si simpatici, dar si unii si altii inarmati cu un zambet deschis, cuceritor si purtatori de barbi odisseene, pline de virilitate . Ochii, mari si luminosi, intregesc un potret desprins de pe frontoanele templelor si monumentelor antice . In facultate aveam un coleg grec . Descrierea i s-ar potrivi perfect : inalt, sportiv, ochi verzi, barba de 3 zile, bland si tacut ca muntele Olimp . Statea mereu intr-o margine de amfiteatru si nu prea isi lua notite la cursuri . Nici nu avea de ce, de fiecare data se ofereau doua-trei colege sa faca lucrul acesta in locul lui . Si scriau, schimband indigoul la fiecare pagina si suspinau privind pe sub gene catre “zeul” de langa ele .

Grecoaicele nu sunt frumoase . Ori prea subtiri, aplecate in fata ca niste trestii, miscandu-si anapoda bratele prea lungi si incercand sa-si impinga inainte sanii mici, neglijabili, ori prea late, incete si masive . Pare ca toate liniile, curbele si proportiile armoniase au fost pe veci luate de zei si puse in geometria vasele antice, in amforele descoperite peste tot in pamantul fierbinte al Greciei . Si au fost uitate acolo asa cum Speranta a fost uitata de mult in cutia Pandorei . Dar dincolo de arhitectura exterioara, femeile au naturaletea, simplitatea, devotamentul si tristetea eternei iubitoare Penelope sau a Irenei Papas in ochii careia ai fi putut citi toate suferintele, incercarile si greutatile duse in spate de la Persefona si Atena pana la Maria Callas .

Nu am vazut nicaieri, pe strada, in magazine, in restaurante, apasarea teribilei crize de care se vorbeste atat de mult . Grecii suporta toate greutatile cu demnitate, cu mandrie, zambind si fiind la fel de politicosi si curtenitori ca si inainte . Stiu ei, mult mai bine, ca numai asa pot iesi cu capul sus din teribila incercare . Grecul de rand isi va bea in fiecare dimineata clasicul frappe, va incinge o partida de table cu vecinul de alaturi, iar daca nu va gasi o masa libera la restaurant pentru o bere, isi va scoate masa din casa, o va pune la umbra maslinilor din parc, isi va aduna cativa prieteni si vor comenta impreuna sosirea si plecarea vapoarelor din micul port din fata satului lor .

De fapt esenta Greciei consta din trei lucruri, trei simboluri : marea, istoria si soarele .

Agapo tin Ellada !

P.S. Dupa ce ma intorc in Romania, imi las barba !