Enervat de inghesuiala din baie si incurajat de exemplele pozitive gasite pe Internet, am hotarat sa-mi vand vechea masina de spalat. Model 2008, 4 cilindri, motor pe benzina … pardon, asta e alta rabla … deci, 5 kilograme de rufe, cuva prizontala, rulmenti impecabili, pompa de apa cu dublu circuit, curea Pirelli ilustrata cu poze din calendarul 2005.

Pun cateva imagini fata-profil cu usa cuvei deschisa pe un site de vanzari, imi asez telefonul paralel cu laptop-ul si ma pun pe asteptare.

Nu trec decat 10 minute si primesc primul apel :

“Alo, sunteti domnul cu anuntul 58943 ?”

“Nu, dom’le, sunt Giga Petrescu, despre ce anunt vorbiti ?”

“Cel cu masina de spalat !”

“Aaaa, da, eu sunt”, imi linistesc interlocutarul

“Pai vedeti … Spuneti-mi, masina functioneaza ?”

“Da, ca un ceas elevetian.”

“Spala, clateste si stoarce ?”

“Da, si in plus joaca sah si table !”

“Glumiti, nu-i asa ?”, se arata el neincrezator

“Nu dom’le, nu eram eu, vorbea televizorul, e pe Eurosport.”

“Aha, as vrea s-o cumpar, cand pot sa o vad ?”

“Oricand, si astazi va astept pe la mine.”

“Ar mai fi o problema …”

“Care ?”, ma incearca vag un fior

“As vrea sa fac o proba.”

“Ce proba ?”, sar eu de pe scaun

Washing Mashine

“Sa vad daca masina functioneaza.”

“Cum sa nu “, ma asez la loc .”O bagam in priza, vedem cum se aprind led-urile ca la bradul de Craciun, si gata …”

“Nu chiar, as vrea sa facem niste teste mai elaborate”, aud in telefon.

“Elabo … Cum ?”

“Adica sa spalam niste rufe cateva minute.”

“Ce rufe, cate minute ?”, mi se inmoaie glasul.

” Pai vin eu cu vreo doua camasi, 4 perechi de ciorapi si doi chiloti”.

“Nu, nu, chiloti nu !”, ma trezesc ca dupa un dus rece

“Atunci ramanem la camasi si ciorapi . Puneti dumneavoastra putin detergent si un deget de balsam, dam drumul la masina, vedem daca se invarte cuva, asteptam 20 de minute si … gata . Dupa aceea o cumpar cu banii jos.”

“Si daca nu merge, ce se intampla ?” trec eu la contraatac

“Nimic, ne salutam din mers si asta e”, primesc raspunsul transant

“De acord, dar am si eu cateva conditii”, atac eu cu forehand-ul . “Ca sa spalam rufele de care ati pomenit avem nevoie de apa . De cativa metri cubi .”

“Vreti sa spuneti litri”, sunt imediat contrazis

“Litri, kilometri, metri patrati sau radiani, tot un drac, nu stiu care este diferenta intre ele, am avut scarlatina intr-a cincea si am lipsit la lectia asta. Si nici n-am contor la apa, platesc la pausal. Asa ca 3 metri cubi mi se par rezonabili. 20 de lei dintr-un foc. Nu sunt eu de vina, stiti filmul ala cu Apa Nova, spagile si … francezii. Apoi curentul, nu sunt multi kilowati, dar pe strada mea s-a terminat curentul produs de hidrocentrale sau la Cernavoda cu doua numere inainte, asa ca am fost obligat sa iau de la Complexul Energetic Oltenia . Curent din carbune, foarte bun, excelent, doua sute douazeci virgula zero volti, dar foarte scump, mai ales acum ca s-a terminat carbunele si minerii au inceput sa taie padurile si sa bage lemne in termocentrale. Si amenda de la Garda de Mediu tot noi, consumatorii, am platit-o. A venit si PRO TV-ul cu “Romania, te iubesc !” .

“Ce PRO TV, ce Romania ?”

“Aaaa, nimic, niste reporteri, din cauza lor a fugit toata conducerea, si acum luam curent de la turci. In valut liber-convertibila, asa ca un kilowatt ajunge pe la 15 lei, cifra rotunda. In total cam 50 de lei pentru 20 de minute de placere, pardon, spalat . Mai e si detergentul. O marca extraordinara, supercalifragilistic, scoate si petele in infrarosu, l-a gasit nevasta-mea pe net, n-a platit foarte mult, vreo 50 de lei, numai ca punga era de 100 de grame. Se mai adauga 20 de lei la spalatul camasilor. Si ciorapilor, sa nu uit. Balsamul vi-l dau din partea casei. Cam atat, hai sa facem totalul : 20 plus 50 plus 20 este egal 90 . Fara TVA. Aici aveti noroc, s-a micsorat TVA-ul de la 1 ianuarie. Ce sa mai discutam, in total, distractia va costa o suta, o suta si ceva. Nu vreti sa rotunjim la doua sute si cu un calcat, e la oferta, doi ciorapi la pret de unu’. Alo, alo, mai sunteti pe fir, na ca s-a intrerupt, poate i s-a terminat bateria, hai ca-mi pun langa poze si ID-ul de Facebook, poate vorbesc data viitoare cu o doamna.”

*poza de aici