Scriam mai de mult ca, privite de sus, de la inaltimea cosmica a unui satelit sau poate a unei farfurii zburatoare, Romania si Bulgaria seamana cu aripile desfacute ale unui fluture mare, frumos colorat . Unite de trupul de safir al Dunarii, cele doua membrane, strabatute de un “relief” asemanator : campii verzi ca smaraldul, munti cu varfurile pictate de albul zapezii, vai ca niste vinisoare albastrui, bat de secole intr-o perfecta sincronizare ce marcheaza clipele traite impreuna . Pentru ca, da, istoria noastra, de la Nasterea lui Christos si pana astazi, a consemnat un traseu identic parcurs prin colbul timpului . Formatiunile feudale, ortodoxismul, scrierea chirilica, dominatia otomana, independenta din 1877, regatele moderne, apartenenta la blocul comunist, si nu in ultimul rand, intrarea brat la brat in Europa sunt cateva repere care sustin aceasta teorie . Am ajuns chiar sa fim considerati un “pachet” ce nu mai poate fi separat in nicio discutie sau hotarare politica, asa cum doi magneti puternici nu mai pot fi despartiti .
Iar o vizita in Sofia poate confirma imediat acest lucru . Si daca nu ar fi limba diferita, nu ai sti daca nu cumva ai ajuns din greseala in Bucuresti . Aceiasi “binevoitori” de la aeroport care te pot duce pana in centru pentru cativa zeci de euro, aceiasi vanzatori ambulanti, imbracati in ziare ce se strecoara printre masinile oprite la semafor … Taxiurile sunt la fel de murdare, soferii la fel de plictisiti, buteliile de GPL sunt la fel de mari astfel incat trebuie sa stai cu bagajele pe genunchi . Vanzatoarele din mall-uri sunt tot la fel de dragute, zambitoare, saritoare, gata sa te ajute la nevoie, punandu-si la bataie toate farmecele cu care le-a inzestrat natura .
Dar, asa cum aripile unui fluture au o simetrie perfecta, dar care schimba, ca intr-o oglinda, coordonatele imaginii initiale, asa se vad imediat, nu doar din avion, si deosebirile dintre noi . Pentru ca un bulgar va da intotdeauna din cap de sus in jos, pentru a spune “Nu”, pentru ca ei l-au avut pe Stoichkov, cel care ne-a facut mamaligari, iar noi il avem pe Chivu care il citeste pe Dostoievski, fiindca aerul din Sofia este mult mai respirabil si mai frumos mirositor decat cel cu adieri de Glina din Bucuresti, iar restaurantele lor sunt mult mai cochete, mai ieftine si mai “gustoase” decat cele de pe malul Dambovitei . La radiourile bulgaresti am auzit in fiecare zi muzica romaneasca (Smiley, DJ Project), dar la Kiss FM nu am ascultat niciodata Vasil Naidenov sau Tramvai nomer pet . Si nu in ultimul rand, chelneritele din capitala Bulgariei sunt mai talentate decat ale noastre, fiind in stare sa danseze si sa cante mai bine decat multe artiste “consacrate” de pe la noi . (Va recomand clubul Sinatra unde se desfasoara zilnic concursul “Chelnerii au talent”) .
Concluzia este una simpla : vizitati Bulgaria, va veti simti imediat “ca acasa” !
*foto de aici